Search
Generic filters

‘Ik wil heel graag winnen!’

Leuk, snel, uitdagend en fanatiek. Dat is basketbal voor de broers Giovanni (15) en Giomairo (14) Bartholomeus uit Dronten. Bij toeval ontdekten ze deze balsport een paar jaar geleden en sindsdien zijn ze besmet met het basketbalvirus.

Giovanni zat op voetbal, totdat hij in groep 8 van de basisschool meedeed aan een schoolkorfbaltoernooi. ‘Daar wordt nogal lacherig over gedaan, maar ik vond het eigenlijk heel erg leuk om te doen.’ Zo leuk dat hij er wel op wilde. Het liep anders. Basketbal om precies te zijn. ‘Ik wist eigenlijk helemaal niet dat dit ook in Dronten kon’, blikt hij terug.

Dribbelen
Na een proefles bij BC Vuas was hij verkocht. Giovanni ging niet meer weg en zit nu een jaar of vijf op basketbal. ‘Ik vind het nog leuker dan korfbal, omdat je lekker kunt dribbelen met de bal en je mag ook gooien als je gedekt staat.’

Zijn jongere broertje Giomairo voetbalde eerst ook, maar volgde uiteindelijk het voorbeeld van zijn broer. ‘Ik kon lange tijd niet voetballen door een blessure. Toen ik was hersteld, ging ik een keer mee met Giovanni om basketbal uit te proberen.’ Dat was drie jaar geleden. Ook hij ging niet meer weg. Lachend: ‘Ja, ik vind het net zo leuk als mijn broer.’

Altijd willen winnen
Wat hem vooral erg aanspreekt is de sfeer. ‘We beginnen de training altijd in een kring en dan blikken we terug op de wedstrijd. Hoe het ging en wat er een volgende keer beter kan. Dat was ik vanuit het voetbal helemaal niet gewend.’ De broers spelen ieder weekend een wedstrijd, afwisselend uit en thuis. Voor uitwedstrijden rijden ze het hele land door. ‘Deventer is het dichtstbij’, vertelt Giovanni. ‘Ja, onze ouders rijden echt wat af! Leuk dat ze er elke wedstrijd bij zijn om ons aan te moedigen en foto’s en filmpjes te maken.’

Vooral Giovanni is heel fanatiek. ‘Ik wil heel graag winnen.’ Wat er gebeurt als ze toch verliezen? Heel even blijf het stil. ‘Ja, dan word ik best wel boos.’ Zijn broertje knikt instemmend. ‘Hij kan écht niet tegen zijn verlies.’ Zelf heeft hij daar minder last van. ‘Tuurlijk vind ik het jammer, maar dan denk ik: volgende keer beter.’

Techniek oefenen
Als de broers niet aan het trainen in De Landing in Dronten-Zuid, dan spelen ze buiten op straat. Gezellig met vrienden. Leuk, maar ook serieus. ‘Ik ben ondertussen wel mijn techniek aan het oefenen’, vertelt Giovanni. ‘Ik ben niet echt een schieter, meer een verdediger, dus ik raak niet zo vaak drie punten als ik scoor. Daar oefen ik op.’ Zijn broertje lukt dus juist weer beter, zo vullen de broers elkaar mooi aan.

Allebei hebben ze zo hun eigen techniek. Giomairo: ‘Ik ben niet zo lang, dus ik moet slim zijn. Zorgen dat ik er snel langs kom en de bal niet wordt afgepakt als ik dribbel.’ De twee pleitten voor een nieuw basketbalveld in Dronten, mét verlichting. Om ook in het donker lekker te kunnen blijven oefenen.

Spelen in de eredivisie
Want vooral Giovanni heeft een doel: spelen in de eredivisie van MBO Landstede. ‘Ik ben gescout tijdens een talentendag. Superleuk! Ik kan straks mijn school en sport goed combineren, daar ben ik blij om.’ Voor zijn broertje is basketbal voor een leuke manier om even lekker te ontspannen. ‘Het is gewoon heel leuk om te doen’, klinkt het eensgezind.