Search
Generic filters

‘Ik ben opgegroeid met atletiek’

Speerwerper Robin van der Stege is nog nét niet geboren op de atletiekbaan.

Speerwerper Robin van der Stege is nog nét niet geboren op de atletiekbaan. ‘Toen ik een paar maanden oud was nam mijn moeder me al mee voor vergaderingen, omdat zij in het bestuur zat. Mijn broers en zus gingen op atletiek… en toen ik 4 werd ik ook!!’

Atletiek is heel gevarieerd. Je kunt hardlopen, polsstokshoog-, hoog-, ver-, en hinkstapspringen en werpsporten beoefenen, zoals kogelstoten, discus- en speerwerpen. Er dan zijn er ook nog hordelopers. ‘Een van mijn trainingsmaatjes, Ed Fennema, beweerde ooit dat ik een werper ben. Een jaar na zijn uitspraak leerde ik dat speerwerpen inderdaad echt mijn ding is.’ Ondertussen beoefent Robin al zo’n vier jaar de werpsport. ‘Het is bizar moeilijk. Er komt zo veel explosieve kracht en techniek bij kijken. Je indraai is bijvoorbeeld heel belangrijk, net als dat je voeten dicht bij de grond moeten blijven tijdens de worp. Er zijn altijd nieuwe verbeterpunten te vinden en daarom ben je nooit uitgeleerd.’

In opleiding

Robin is 19 jaar en traint pupillen van meerdere klassen van zijn vereniging. ‘Als ik training geef, vind ik plezier het belangrijkst. Een ander zwaarwegend onderdeel is persoonlijke groei. Het is echt super om pupillen stappen te zien zetten in de sport. Ik ben hoofdtrainer. Een van mijn oude trainers, Johan Meijer, heeft mij heel erg geïnspireerd. Hij is ontzettend creatief. Heel veel onderdelen die ik gebruik in mijn trainingen, komen bij hem vandaan.’

Trainen en nog meer trainen

‘Ik train vier keer per week. Vaak duurt een training twee uur. Je zou denken dat je altijd aan het werpen bent, maar dat is niet zo. Sommige trainingen heb je niet eens een speer in je handen. Dan ben je echt bezig met kracht of techniek. De intensiviteit wisselt per training.’ Robin geeft aan dat juist die trainingen heel belangrijk zijn. ‘Binnen de groep motiveren we elkaar. We dagen elkaar ook uit. Je moet altijd door blijven gaan, ook bij tegenslagen.’

AV Flevo Delta

Flevo Delta beschikt sinds september 2007 over een hypermoderne kunststofbaan en een clubgebouw (‘de Lange Adem’) aan de Educalaan 18 in Dronten. Na de trainingen kunnen sporters hier even met elkaar bijpraten. Over van alles en nog wat, maar ook over wie er tijdens de training de langste adem had.

‘Ik vind sporten leuk en ik ben er serieus mee bezig. Er is altijd wel iets te verbeteren. Je bent nooit uitgeleerd. Na de zomer start ik met mijn mbo-opleiding Sport en Bewegen. Later wil ik namelijk sportlessen gaan geven en atleten trainen. Van mijn passie mijn werk maken!’