Search
Generic filters

‘Hapkido is mijn uitlaatklep na een dag achter mijn bureau’

'Een sport als hapkido is perfect om je even uit te leven en te zorgen dat je hoofd niet te vol raakt.’

Voor Jan van Gelder uit Dronten is hapkido een uitlaatklep na een lange dag werken. ‘Het werk dat ik doe is voornamelijk met mijn hoofd: ik werk als IT’ er lastige dingen uit ik bedenk oplossingen voor moeilijke problemen. Een sport als hapkido is perfect om je even uit te leven en te zorgen dat je hoofd niet te vol raakt.’

Hapkido heeft veel gemeen van judo en karate, steekt Jan enthousiast van wal. ‘Het is heel erg voelen wat je tegenstander doet, meebewegen en op het moment dat het jou uitkomt zet je je tegenaanval in. Daarmee maak je weer gebruik van de kracht van je tegenstander. Zéér effectief. Dat kan ik je wel vertellen.’

Jan was jarenlang een fervent beoefenaar van taekwondo en deed hapkido ernaast. Uiteindelijk koos hij volledig voor deze Koreaanse vechtkunst. ‘Hapkido is wat minder formeel dan taekwondo. Je leert meer technieken én je leert je eigen lichaam goed kennen. Hoe beweeg je nou eigenlijk? Dat spreekt me erg aan.’

Leren vallen

Een van de basisdingen die Jan en de andere trainers mensen leren bij hapkido is vallen. ‘Je wilt niet weten hoeveel mensen niet kunnen vallen! Wij gaven les aan een man die pas op zijn 68e met hapkido was begonnen. Hij hielp ook nog mee op een boerderij en viel op een dag achterover van het hoge wiel van een tractor. Hij zei: “Jan, ik weet niet wat ik deed, maar ik gebruikte mijn reflex die ik hier heb aangeleerd. Ik viel op de stenen en er was niks aan de hand. Iedereen dacht dat ik alles had gebroken!” Valtechnieken zijn echt heel belangrijk en komen je altijd van pas in het dagelijks leven.’

Trap- en stoottechnieken, gewrichtsklemmen en drukpunten, dat hoort ook bij hapkido. Het grote verschil met alle andere vechtsporten is: ontspannen, ontspannen, ontspannen! Als je wordt aangevallen span je automatisch je spieren, omdat je in de verdediging schiet. ‘Bij hapkido doe je helemaal niets. Je kijkt eerst goed wat je tegenstander doet en pas dan beweeg je mee. Draai je even je schouder en neem je de aanval over, bijvoorbeeld. Als je gespannen staat kun je nooit snel reageren. Dit is wel even wennen in het begin en moet je echt even leren. Ik zeg altijd: als je het goed doet, word je er niet moe van.’

Energie kwijtraken

Belangstellenden kunnen op alle niveaus instappen. Iedereen begint met een witte band en de mensen die bijvoorbeeld al judo, jiujitsu of een andere vechtkunstachtergrond hebben, pakken de technieken makkelijker op. ‘Hapkido is een individuele sport en toch ben je samen. Je leert voorzichtig te zijn met elkaar, respect te hebben en als het echt nodig is weet je hoe je de technieken kunt gebruiken Dat geeft zelfvertrouwen. Je mindset verandert. Ik merk dat ik in discussies niet meer zo fel van leer trek, maar ook afwacht en dan met steekhoudende argumenten kom.’

Hoe druk Jan ook is, hij probeert geen training over te slaan. ‘Ik heb gemerkt dat als ik dat doe, door drukte of door werk, dat ik na twee, drie weken met migraine eindig. Dat heb ik niet als ik train. Met hapkido raak ik mijn opgebouwde energie kwijt.’