Search
Generic filters

‘Dankzij wielrennen ben ik sterker dan ooit’

‘Het is nu niet meer dat ik moet sporten, maar dat ik wíl sporten.’

En dat maakt het verschil voor Karianne Koeman uit Dronten. Sinds ruim 2 jaar doet zij vrij fanatiek aan wielrennen. ‘Ik was altijd wel aan het wandelen, was ook wel in de sportschool te vinden, maar vond nooit iets waar ik echt enthousiast van werd.’ Maar na een tijd waarin Karianne te lang over haar grenzen heen ging, was het tijd voor verandering. ‘Mijn man Gerrit fietst al langer. Ik zag wat het hem bracht: fysieke kracht en mentale energie.’

En daar had Karianne wel oren naar. ‘Ik was eigenlijk altijd fysiek moe. Al langer keek ik met een schuin oog naar Gerrit, en het positieve effect dat het fietsen op hem had.’ Ze zag het alleen niet helemaal zitten om van die ellenlange stukken door de polder te trappen. ‘Maar het bleef toch prikkelen en borrelen. Inmiddels vind ik het heerlijk, om lange stukken door de polder te rijden.’

Energie

Dus kwam er een tweedehands racefiets. ‘De drie dagen in de week die ik eerder werkte, gebruikte ik nu om te werken aan mijn fysieke kracht.’ Direct in het begin merkte Karianne dat het fietsen echt bij haar past. ‘Ik vind het erg fijn dat ik er mijn energie in kwijt kan. Of ik nu solo rijd, of met de leuke vrouwen uit mijn wielrengroepje. En als boerendochter geniet ik enorm van het buitenzijn, het ervaren van de elementen van de natuur: wind, zon, regen.’

Opladen

Al snel werd Karianne fysiek steeds sterker. Bovendien bleek er een prettige bijwerking van het fietsen te zijn. ‘Als ik echt tot de max ga, denk ik verder nergens aan. Het fietsen geeft mij dus de mogelijkheid om mijn hoofd leeg te maken.’ Maar ook als ze moe is, biedt de fiets soelaas. ‘Soms moet ik mezelf er echt wel even toe zetten, om op de fiets te stappen. Maar eigenlijk slaat die stemming altijd al om, zodra ik de straat uit ben. Dus naast energie kwijtraken, is het fietsen voor mij ook een manier om op te laden.’

Dat Karianne haar lijf nu heel goed kent, en weet wat het kan, maakt dat ze op meer vlakken meer vertrouwen in haarzelf heeft. ‘Ik krijg er letterlijk kippenvel van, als ik erover vertel. Tijdens de coachingsopleiding die ik volgde, deed ik een aantal beloftes aan mezelf over hoe ik goed voor mezelf zorg. Het fietsen maakt me op zoveel manieren bewust van hoe ik dat kan doen. Bijvoorbeeld dat het oké is om stapje voor stapje iets op te bouwen. Dat ik niet altijd met een groep hoef mee te draaien, maar voor mezelf kan ontdekken wat voor mij werkt. En dat je niet altijd tot het uiterste hoeft te gaan.’

Alles draait uiteindelijk om de eyeopener dat voor Karianne sporten niet alleen draait om steeds weer nieuwe doelen najagen. ‘Het gaat vooral ook genieten van wat je doet. Het is een hobby die je in je vrije tijd uitoefent, dus het moet win-win zijn.’